Uusi kausi on avattu - Keväällä keskitytään lapsiin ja nuoriin

Kuopion kaupunginteatterin kevätkausi 2018 on nyt avattu. Jo perinteeksi muodostuneessa, Minna-näyttämöllä pidettävässä tapahtumassa teatterinjohtaja Pekka Laasonen kertoi alkavasta kaudesta lähes täydelle katsomolle. Ilmaistilaisuudessa yleisöä hellittiin myös lukuisin makupaloin ohjelmistosta.

Uuden kauden painopiste on lapsissa ja nuorissa. Heille on luvassa sirkusta, lastennäytelmä, nuorisonäytelmä ja nuorten tekemä esitys. Ensimmäisenä näistä saa ensi-iltansa Maria-näyttämöllä Pakkassirkus VoimatOn. Tämä koko perheen sirkusesitys kertoo vastakohtien maailmasta: voimasta ja voimattomuudesta. Lavalla nähdään Kuopion Sirkuksen 24 nuorta harrastajaa ja nelihenkinen bändi. Emilia Tengvall-Materon ohjaaman esityksen ensi-ilta on lauantaina 13.1.

Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär valtaa puolestaan Minna-näyttämön torstaina 15.2. Miko Jaakkolan ohjaamana. Esitys on riemukkaan visuaalinen fantasiaseikkailu koko perheelle, ja se kertoo keskenään taistelevien ryövärisukujen lasten, Ronjan ja Birkin, ystävyydestä. Päärooleissa nähdään Anna Kuusamo ja Eino Heiskanen. Koreografiasta vastaa Metsälintu Pahkinen.

Nuorten vuoro on helmikuun lopulla, kun Putous-televisio-ohjelmasta tunnetun Pilvi Hämäläisen kirjoittama ja Olli-Matti Oinosen ohjaama Jäähyväiset Pamela Andersonille saa ensi-iltansa Maria-näyttämöllä 28.2. Hillosta ja Ruupasesta, kahdesta veljeksestä, kertova näytelmä on ohjaajan mukaan hieno draama. Se on ratkiriemukkaan anarkistinen, mutta myös koskettava kertomus kahdesta nuoresta miehestä aikuisuuden kynnyksellä.

Esiintyjiksi nuoret siirtyvät sitten loppukeväästä, kun Kuopion taidelukio Lumitin kanssa yhteistyössä valmistuva Romeo ja Julia saa ensi-iltansa Minna-näyttämöllä 25. huhtikuuta. William Shakespearen 1500-luvun lopulla kirjoittama klassikkoteos päivittyy tähän päivään nuorten käsissä muun muassa Paula Vesalan ja Jenni Vartiaisen musiikilla. Rooleissa nähdään Kuopion taidelukio Lumitin nuoria näyttelijöitä, tanssijoita ja muusikoita. Ohjauksesta vastaa Kerttu-Liisa Pirinen.

Musiikki on pääroolissa myös näyttelijä Ritva Grönbergin Sydämenlyöntejä-esityksessä. Erittäin suositun, vuonna 2014 kantaesityksensä saaneen Rakkaudesta lauluun -esityksen itsenäinen jatko-osa sisältää muun muassa Piafia, Piazzollaa ja Paasivaaraa sekä erittäin toivottuja Frida-näytelmän lauluja. Näyttämöllä Ritvan kanssa nähdään pianossa taituroiva Tapio Nykänen. Esitys sai ensi-iltansa Maria-näyttämöllä tämän viikon tiistaina.

Musiikki näyttelee pääroolia myös Kuopion kaupunginorkesterin ja teatterin yhteisessä Vappu goes Ultra Bra! -konsertissa. Jo klassikoksi nousseita Ultra Bran hittejä kuullaan Minna-näyttämöllä vappuaattona ja vappupäivänä. Näyttelijöistä koostuvia lauluyhtyeitä säestää Kuopion kaupunginorkesteri ja kapellimestarina toimii Eero Lehtimäki.

Kevään ohjelmisto täydentyy vielä Helsingin Kaupunginteatterin, Hämeenlinnan Teatterin, Logomo-teatterin, Riihimäen Teatterin ja Kuopion kaupunginteatterin yhteistuotantona syntyneellä Eric-Emmanuel Schmittin näytelmällä Arvoituksellisia muunnelmia. Näytelmän pääosissa nähdään kaksi Suomen näyttämötaiteen kirkkainta tähteä: Heikki Kinnunen ja Ilkka Heiskanen. Kuopion ensi-ilta on Minna-näyttämöllä 28.2. Näytelmästä on Kuopiossa vain 10 esitystä.

Keväällä kuopiolaiskirjailija Maria Jotuni saapuu pitkästä aikaa myös Kuopion kaupunginteatteriin, kun hänen kirjoittamansa Huojuva talo vierailee Marialla eli Jotunin nimikkonäyttämöllä 11. ja 12.4. Ismo Apellin ohjaaman esityksen rooleissa nähdään Tiina Naumanen ja Antti Heikkinen.

Ohjelmistossa jatkavat vielä syksyltä keväälle suurmusikaali Viulunsoittaja katolla, miesten ja naisten välisiä eroavaisuuksia ruotiva Luolamies, vahva perhedraama Patriarkka ja hulvaton, paljon musiikkia sisältävä hyvänmielen komedia Siipirikkoja ja matriarkkoja eli kuule meitä Kaija Koo.


15.01.2018 10:40