Kuorikoski – Nieminen – Rosström – Enckell

Äidinmaa
aidinmaa_musikaali.jpg

Esitykset Minna-näyttämöllä

Alkuperäistarina Aarni Kuorikoski, Esa Nieminen, Niklas Rosström
Musiikin sävellys Esa Nieminen, Niklas Rosström
Käsikirjoitus Annina Enckell
Laulujen sanat Sinikka Svärd, Annina Enckell
Ohjaus Snoopi Siren
Musiikillinen johto ja harjoitus Mika Paasivaara
Lavastus Eira Lähteinen
Puvustus Taina Natunen
Koreografia Antti Lahti
Valosuunnittelu Juha Westman
Äänisuunnittelu Antti Puumalainen
Projisoinnit Jarmo Jääskeläinen
Harjoituspianisti ja orkesterin johto esityksissä  Tapio Nykänen
Tekijänoikeudet Maxino Entertainment/Agency North

Musikaali elämän vaikeista valinnoista.

Anniina Enckellin käsikirjoittama ja Esa Niemisen ja Niklas Rosströmin säveltämä musikaali Äidinmaa on väkevä sukupolvikertomus yhden suvun vahvoista naisista, heidän valinnoistaan ja kyvyistään selviytyä traagisimmillakin hetkillä. Melodiset ja elämää täynnä olevat sävelmät huokuvat nuoruuden kiihkoa ja intohimoa, jotka sodan synkät varjot sitten pimentävät ja musiikki saa dramaattisempia sävyjä.

Perunkirjoitustapahtuma 80-luvun loppupuolella suvun jo suljetussa kyläkaupassa laukaisee vanhan Annin muistelemaan menneisyyden tapahtumia. Juuri ennen toisen maailmansodan syttymistä, nuoren Annin ja kylään kesätöihin tulleen Olavin välille, leimahtaa lyhyt, mutta intohimoinen romanssi. Olavin lähtiessä rintamalle Anni joutuu raastavien valintojen eteen; valitako raha ja turvallisuus vai rakkaus?

Kahdessa aikatasossa liikkuva tarina kerii auki menneisyyden traumat, vaikenemisen kulttuurin ja ristiriidat perhesuhteissa. Kun sodat eivät lopu sotimalla eikä kaipuu katoa käskemällä, Äidinmaa muistuttaa meitä vapauden ja rakastamisen tärkeydestä.

Äidinmaa-musikaali on uljasta melodraamaa ja tunteisiin rohkeasti tarttuvaa teatteria.

Rooleissa
Anni 20 v. Lotta Vaattovaara
Anni 70 v. Ritva Grönberg
Vieno, Annin äiti Virpi Rautsiala
Laura, Annin tyttärentytär Johanna Kuuva
Olavi Mikko Rantaniva
Erkki Aarniheimo, tehtailija Pekka Kekäläinen
Sofia, Erkin tytär Lina Patrikainen
Veikko, Erkin poika Karri Lämpsä
Reijo Helminen/Antero Markus Petsalo (vier.)
Nimismies Mikko Paananen
Ossi Helminen/lakimies/maanviljelijä/pappi Ilkka Pentti

Joukoissa Annamari Eerola, Waltteri Haapaniemi, Johanna Hopia, Karoliina Kalliolahti ja Jukka Väinölä
   
Orkesteri    
Markku Lehikoinen, Tapio Nykänen, Marko Salmela ja Toivo Rolser

Kesto 2 t 25 min, sisältäen 25 min väliajan.

Kuva ja kuvankäsittely Antti Karppinen

Liput

39,50 € / peruslippu
36,50 € / eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet, lapset (alle 16-vuotiaat)
33,50 € / ryhmät (väh. 20 hlöä), pyörätuolit

Hinnat sisältävät teatterin palvelumaksun 3,50 € / lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen. Naulakkomaksu sisältyy pääsylipun hintaan.

Osta liput >>

Arvostelut

4.9 / 5
Äidinmaa -musikaali

Aivan mielettömän hyvä musikaali. Sitä oli kehuttu, mutta silti se mykisti täydellisesti. Niin koskettava tarina, niin mainiot näyttelijät. Ja mitkä laulut! Liveorkesteri oli myös jotain. Aika punasilmäisenä tuli lähdettyä näytöksestä. Hyvä te!

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Uskomattoman upea

Äidinmaa oli uskomattoman upea kokonaisuus. hienot lavasteet, puvustus, laulut, upeat näyttelijät, koskettava tarina kaikin puolin. Tulen vielä toistamiseen katsomaan ❤️Kiitos!

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Hieno Äidinmaa

Hieno ja surullinen tarina. Olin vaikuttunut Ritva Grönbergin ja Mikko Rantanivan sooloista.

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Upea

Upeat laulut, hienot lavasteet, liikuttava

  Nimimerkki   Paikkakunta Toivala
Kiitos ja kumarrus!

Kiitos vahvasta ja vaikuttavasta musikaalista. Vielä jos voisi saada nuo laulut cd:llä kotiinviemisiksi, minä ainakin ostaisin. Tulen varmaankin uudelleen.

  Nimimerkki   Paikkakunta Lapinlahti
Vangitseva tarina

Äidinmaan tarina liukui Suomen historian aikakausissa ehjänä kokonaisuutena. Kerronta oli intensiivistä ja koskettavaa. Musiikki sulautui osaksi tarinaa sekä sävelin että sanoin. Näyttelijät antoivat loistavalla tavalla musiikille sielun ja syvyyttä. Rakastuneiden nuorten duetto, Olavin yksinäinen kuolema vankileirillä ja Annin sydäntä särkevät jäähyväiset Ruotsiin lähetettävälle lapselleen olivat aitoja ja tosia. Äitinä ja naisena olemisen ilo ja tuska välittyi roolisuorituksista. Tarinan miehet olivat hieman taustalla, mutta elivät eri aikakausien arkkityyppeinä. Tämä täytyy nähdä vielä uudelleen, tuskin kuivin silmin silloinkaan.

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Koskettava tarina - upeat laulut!

Kiitos! Erityisen lämmin suositus! Upeat lauluäänet, hienot lavasteet (ihailimme logistiikkaa!) koskettava tarina, ihanat sanat lauluissa. Ajan kulua ei huomannut! Elämän makuinen teos!

  Nimimerkki   Paikkakunta Jyväskylä
äitimaa

Todella hyvä esitys,näytin todella paljon. Suosittelee musikaalista pitäville.

  Nimimerkki   Paikkakunta JUANKOSKI
Äidinmaa

Odotuksia parempi. Musikaalien musikaali eli ei teennäinen. Roolivalinnat hyvät. Koskettava, todentuntuinen. Iso kiitos!

  Nimimerkki   Paikkakunta Juankoski
Vahva suositus

Äidinmaa on yksi harvoista teatteriesityksistä, joista jää vahva tunne. Tarina on koskettava. Roska meni silmään monta kertaa näytelmän aikana. Itselle tulee ikävä edesmenneitä isää ja erityisesti äitiä. Näyttelijäsuoritukset ovat huikeita. Esitys alkaa tyrmäävän kauniiseen punaiseen mekkoon puetun Vienon laululla. Antti Lahden tanssikoreografiat ovat hämmästyttävän huikeita, niitä on ärsyttävän sopivasti. Toivoisi lisää. Esityksessä on niin paljon seurattavaa, että täytyy käydä katsomassa useamman kerran. Teatteri on vahvin kulttuurimuoto.

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Upea Äidinmaa

Mukaansa tempaava esitys. Upeat näyttelijät ja roolisuoritukset. Kosketti kovasti ja omien vanhempien nuoruus konkretisoitui sota-aikoineen.

  Nimimerkki   Paikkakunta Oulu
Näytelmä, jossa ei tarvitse vilkuilla kelloa

Pääsin kutsulipuilla katsomaan näytelmän, josta en ennakkoon tiennyt juuri mitään. Vahvat roolisuoritukset ja taidokas musiikki imaisivat mukaansa saman tien. Eri aikatasojen siirtymät oli toteutettu sujuvasti, pääroolien esittäjät elivät roolinsa. Draamalta ei vältytty, välillä esitys sai jopa melodramaattisia piirteitä. Juttelimme sotakokemuksista ja sukupolvien kertomuksista vielä näytelmän jälkeenkin. Erityiskiitos pääosan Anneille, nuorelle ja vanhalle – uskottavaa ja koskettavaa!

  Nimimerkki   Paikkakunta
Varatkaa nenäliinat mukaan! (tätä ei kannata jättää näkemättä)

Oli jännittävä lähteä ensi-iltaan katsomaan täysin tuntematonta teosta, mutta yllätys oli mieletön. Uutta suomalaista musikaalia joka riipi rintaa ja herkisti moneen otteeseen. Vaikka sota-aika ja monet siihen liittyvät teemat tuntuvat näin nuorelle ihmiselle suomalaisen viihteen puolesta jo loppuun kalutuilta Äidinmaa loi jotain uutta ja raikasta poikkeamatta kuitenkaan totutusta liiaksi. Suomeksi alunperin tehdyt kappaleet kuulostivat ihastuttavilta käännösmusikaaleihin tottuneisiin korviin. Lyriikoiden jokainen sana oli merkityksellinen ja kappaleet jäivät soimaan mieleen. Visuaalisesti kokonaisuus oli vahva ja tasalaatuinen, kaunis ja toimiva. Esittäjät taitavia ja tarina kulki vahvasti ja varmasti alusta loppuun. Mitaltaan ja rytmiltään esitystä oli kertakaikkinen ilo katsoa ja kyyneliltä ei voinut välttyä. Kehoitan lämpimästi kaikkia teatterin ystäviä katsomaan tämän teoksen. Hienointa mitä Kuopiossa olen hetkeen nähnyt! Jäin esityksen jälkeen miettimään, miten tämä teos toimisi elokuvana ja olisiko tässä suomalaisen musikaalin uutta klassikko ainesta. Kiitos vielä kerran koko työryhmälle!

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio