Kuopion kaupunginteatterin ohjaajana aloittanut Taava Hakala

Kuopion kaupunginteatterin ohjaajana on aloittanut vuodenvaihteessa Taava Hakala.

Hakala on kiertänyt maakuntateattereita jo parikymmentä vuotta.

– Nyt on aika juurtua muutamaksi vuodeksi samaan työyhteisöön. Pidän kaikesta vähän kallellaan olevasta ja vänkyrästä ja siksi uskon, että kotiudun Kuopioon hyvin, miettii Hakala.

Edellinen pitkäaikaisempi työsuhde oli Savonlinnan Teatterin ja Savonlinnasalin johtajan toimi eli (etelä)savolaisuudesta on jo esimakua.

Hakala on freelancer-ohjaajana kiertänyt Suomea pohjoisesta etelään ja lännestä itään.

– Kuusitoista kaupunkia ja teatteria on tullut koluttua, useat moneen kertaan. Täällä Kuopiossa vierailin 2013 teatterin ollessa väistötilassa Puistolan koululla ja esitys oli Soita minulle Billy. Siitä jäi lämpimät muistot ja tunne, että Kuopiossa on vallan mainio teatteri, Hakala innostuu.

53-vuotiaan ohjaaja Taava Hakalan esityksiä on kutsuttu Tampereen Teatterikesään ja Espoon kaupunginteatteriin. Hänen ohjaamansa esitys Leiri maailman laidalla (Rovaniemen Teatteri) palkittiin valtakunnallisella Thalia-palkinnolla vuoden 2009 esityksenä. Ohjaamisen lisäksi Hakala on tehnyt dramatisointeja sekä käsikirjoittanut musikaaleja.

Tällä hetkellä Hakalan ohjauksia voi nähdä Teatteri Eurooppa Nelosessa (Topi Sorsakoski – kohtalon tango).

– Olen niin iloinen uudesta työpaikastani. Vaikka kilometrejä on takana hurjasti, niin vielä on tarinoita kerrottavana, latuja suksimatta ja luomisen ilo tallella, Hakala lopettaa.

Kuka Taava Hakala?

  • Kemistä lähtöisin oleva, pitkän uran tehnyt ohjaaja/dramaturgi (synt. 1968)
  • Perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi aikuista poikaa.
  • Hakala on opiskellut suomen kieltä Jyväskylän yliopistossa sekä teatterin ja draaman tutkimusta Tampereen yliopistossa.
  • Ennen ohjaajan uraansa toiminut toimittajana, copywriterinä, näyttelijänä ja ammattiopiston sekä ammattikorkeakoulun sivutoimisena opettajana.
  • Rakkain harrastus on hiihto.