Federico García Lorca

Bernarda Alban talo

BernardaAlbanTalo.jpg

Ensi-ilta 10.4.2019 Minna-näyttämöllä

Suomennos Pentti Saaritsa
Ohjaus Anne Rautiainen
Koreografia Kaari Martin
Musiikillinen äänisuunnittelu Teho Majamäki
Lorcan alkuperäismusiikin sovitus Carmen Linaresille ja Pablo Suárezille, äänitys ja miksaus Roni Martin
Lavastus Marie Antikainen
Puvustus Jaana Kurttila
Valosuunnittelu Juho Itkonen
Äänisuunnittelu Timo Pönni
Videosuunnittelu Jarmo Jääskeläinen

Fridan ohjaajan uusin teos Kuopioon!

Bernarda Alban talo on näytelmä Espanjan maalaiskylien naisista. Se kertoo matriarkasta, joka leskeksi jäätyään sulkee viisi 20-40-vuotiasta tytärtään taloonsa viettämään suruaikaa ja pitämään heidät erossa maailman ja etenkin miesten houkutuksilta. Hän vahtii tyttöjä rankalla kädellä traagisin seurauksin. Näytelmässä miehet loistavat poissaolollaan, ja tämä saa läpi näytelmän kulkevan seksuaalisen jännitteen tihentymään käsin kosketeltavaksi.

Lorca kirjoittaa kuvia, alati tihentyviä tunnelmia, pidätettyä intohimoa, hän tiivistää alistamisen mekanismit rytmiksi, päästää tunteen valloilleen kaiken menneessään vieväksi luonnonvoimaksi ja pakottaa sen myös hiljaiseksi, sisälmyksiä korventavaksi tuleksi. Lorca ei kirjoittanut vain näytelmätekstiä, hän kirjoitti esityksen.

Minna-näyttämöllä nähdään Anne Rautiaisen visuaalinen ja liikkeellinen tulkinta, joka tekee oikeutta Lorcan teoksen poeettisuudelle ja tunnevoimaisuudelle. Koreografian teokseen tekee maailmankuulu suomalainen koreografi Kaari Martin. Mukana myös muusikko Teho Majamäki.

Federico Garcia Lorca (1898-1936)

Runoilija, kuvataiteilija, muusikko, säveltäjä ja näytelmäkirjailija, Federico Garcia Lorca oli kaikkea tätä. Hän oli yksi 1900-luvun Espanjan suurimmista kirjailijoista. Francoa kannattavat kansallismieliset joukot tappoivat hänet 38-vuotiaana sisällissodan aamuhämärissä. Hän oli saanut Bernarda Alban talon valmiiksi vain kaksi kuukautta aiemmin.

Rooleissa
Riina Björkbacka, Ritva Grönberg, Sari Harju, Johanna Kuuva, Katri-Maria Peltola, Lina Patrikainen, Virpi Rautsiala ja Lotta Vaattovaara.

Mukana myös
tanssijoita Savonia AMK:sta

Kesto Ei vielä tiedossa

Kuva ja kuvankäsittely Antti Karppinen

Liput

39,50 € / peruslippu
36,50 € / eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet, lapset (alle 16-vuotiaat)
33,50 € / ryhmät (väh. 20 hlöä), pyörätuolit

Hinnat sisältävät teatterin palvelumaksun 3,50 € / lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen. Naulakkomaksu sisältyy pääsylipun hintaan.

 

Osta liput >>

Arvostelut

0 / 5
Ei arvosteluita.