Antti Heikkinen

MAALARI – Juho Rissanen

Maalari_valmis_teksti_LOW_2.jpg

Ennakko pe 27.10.2023 klo 19 ja Ensi-ilta la 28.10.2023 klo 18 Minna-näyttämöllä

Ohjaus Taava Hakala
Esitysdramaturgia Taava Hakala ja työryhmä
Lavastus ja puvut Marie Antikainen
Valosuunnittelu Juho Itkonen
Äänisuunnittelu Kati Koslonen
Videosuunnittelu Jarmo Jääskeläinen
Naamiointisuunnittelu Sanna Virkkula

SAVOLAISMESTARIN USKOMATON TARINA NYT KUOPION KAUPUNGINTEATTERISSA!

Maalari – Juho Rissanen on kantaesitys syntyjään kuopiolaisesta taidemaalari Juho Rissasesta ja hänen valloittavasta persoonastaan. Juho Rissanen (1873–1950) nousi köyhästä kiertolaiselämästä kuvataiteemme keskeiseksi mestariksi, jonka intohimo ja lahjakkuus siivitti hänen matkaansa ympäri maailmaa. Rissasen kerrotaankin puhuneen useita kieliä rohkeasti savolaisella murteella.

Näytelmä kuvaa ajanjakson, joka sijoittuu 1900-luvun alun Nilsiään. Rissaselta on tilattu uuteen kirkkoon alttaritaulu, mutta malleja tauluun ei niin vain löydy. Pienessä pitäjässä on kyläläisten kirjava joukko, ja yhtäkkiä maailmankansalainen Rissanen onkin törmäyskurssilla omien heimolaistensa kanssa. Ihmissuhdekiemuroiltakaan ei vältytä.

Näytelmä päästää katsojan harvinaisen lähelle Juho Rissasen persoonaa, ja sitä tapaa, miten hänelle oli ominaista suhtautua elämään ja kokea maailmaa.

Näytelmän on käsikirjoittanut Antti Heikkinen ja teoksen ohjaa Taava Hakala. Pääroolissa nähdään Kuopion kaupunginteatterin upea näyttelijä Ilkka Pentti.

Tänä vuonna taidemaalari Juho Rissasen syntymästä tulee 150 vuotta. Kuopion kaupunginteatteri on rakentanut juhlavuoden ohjelmaa yhdessä Kuopion taidemuseon ja Kuopion korttelimuseon kanssa.

Kuopion taidemuseo
Juho Rissanen – Kuvauksen vilkkaus
29.9.2023–7.4.2024

Kuopion korttelimuseo
Juho Rissanen – Meillä ja maailmalla
13.10.2023–14.4.2024


Juho Rissanen oli kuvataiteemme kultakauden keskeisiä mestareita. Tätä voi pitää ihmeenä, hän syntyi v. 1873 surkeisiin oloihin, hänen viidestä sisaruksestaan neljä kuoli jo lapsena.  Kun väkivaltainen isä jäätyi humalassa hengiltä Kallaveden jäälle, tuli Juhosta kymmenvuotiaana suuren perheen elättäjä, hän kulki kerjuulla  ja teki hanttihommia. Matka taitelijaksi oli kivinen, mutta henkinen maailmankansalainen jaksoi ja menestyi. Maailmalla taiteen metropoleissa hän pärjäsi hyvin ranskalla, tanskalla, ruotsilla, italialla ja venäjällä – kaikkia niitä hän äänsi komeasti savolaisittain.

Rooleissa: Ilkka Pentti, Sohvi Roininen (vier.), Lotta Vaattovaara, Lina Patrikainen, Atte Antikainen, Santeri Niskanen, Ari-Kyösti Seppo, Katri-Maria Peltola ja Sari Happonen, Viljami Varis, Justus Itkonen

Kuva: Sampo Jaakkola
Kuvan ja teaserin kuvauspaikka: Kuopion museo
Kesto: n. 2 h 10 min sisältäen väliajan.

Kuopion korttelimuseon logo     Kuopion_taidemuseo_logo.jpg

Liput

37€ / peruslippu
35€ / eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet, lapset (alle 16-vuotiaat)
33€ / ryhmät (väh. 20 hlöä), pyörätuolit
Avustajat ilmaiseksi, mutta heilläkin on oltava paikkalippu.

Osta liput >>

Arvostelut

5 / 5
Huikea

Tunteikas, laadukas ja mielenkiintoinen. Huikea esitys. Kiitos!

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Maalari Rissanen, onnistunut kokonaisuus

Hieno käsikirjoitus ja hienot lavasteet! Upeaa näyttelijäintyötä kaikkinensa. Lotta Vaattovaaran rooli vaikutti erityisesti.

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
4.7/5

Todella hauska ja koskettava esitys. Suosittelen yli 14 vuotiaille.

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Maalari

Loistava esitys! Teksti, näyttelijäsuoritukset, ohjaus, lavastus, kaikki aivan huippua! Aion katsoa uudestaankin, niin vaikuttava esitys!

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Vahva suositus

Erinomainen käsikirjoitus. Erittäin onnistunut tarinaa tukeva lavastus ja näyttämötekniikka. Roolisuoritukset hienoja, murteen käyttö plussaa. Nautittava esitys alusta loppuun. Vahva suositus.

  Nimimerkki   Paikkakunta Kajaani
Maalari

Viihdyttävä ja silti hyvä, sanoi vieruskaveri upeasta teoksesta. Toinen lumoutui vaikuttavasta lopusta. Minusta osuva Heikkisen teksti tuli niin luontevasti Pentiltä, jotta välillä luulin Antin itse olevan äänessä. Kympin käsikirjoitus!

  Nimimerkki   Paikkakunta TUUSNIEMI
Maalari

Tosi vaikuttava,upea Juho Rissasta ja körttiläisaikaa avaava teksti joka höystetty savolaisuudella ja pienellä mukavalla huumorilla. Lavastus hyvä yksinkertaisuudessaan ja roolisuoritukset loistavat,varsinkin Ilkka Pentti.

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Maalari

Upea esitys kaikkinensa. Aivan 10 arvoinen ja plus päälle. Hieno aihe, näyttelijät niiiin hyviä. Lavastus paikka paikoin ihon alle menevä. Kiitos Kuopio

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Loistava

Ilkka Pentti loistaa Rissasena! Upea esitys ja tarina. On meillä vaan osaava ja lahjakas väki teatterilla töissä.

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio