Jo Boman -kollektiivi

Metsäsonaatti

Metsäsonaatin näyttelijät

Tulossa syksyllä 2023

Visuaalinen suunnittelu Jaana Kurttila
Valokuvataiteilija Ulla-Mari Lindström

Kuopiolaisista freelancer-taiteilijoista koottu työryhmä toteuttaa monitaiteellisen esityskokonaisuuden. 

Metsäsonaatti on kolmisosainen kokoelma epätodellista metsämaisemaa;  ihmisluonnosta inspiroitunutta tragikoomista painajaista, viimeisten ihmisten hajanaisia yrityksiä ymmärtää ja ylpeillä vielä viimeisen kerran, metsäkoneen hydraulisen elämänsykkeen ihastelua, synnyttämisen ja tuhoutumisen ekstaasia sekä perusmukavaa makkaranpaistoa turhuuden roviolla.

Nimi nousee esityksen teemasta, metsästä, ja musiikiterminologiaan kuuluvasta kolmiosaisesta sonaattimuodosta, jota esityksen rakennusprosessi pyrkii hyödyntämään. Teoksen maailmassa metsä ei viittaa vain konkreettiseen metsään, vaan laajenee ihmisen kontrollin ulkopuoliseen alueeseen, eksymisen ja unien maastoon.

Metsäsonaatti tarkastelee ihmistä ja luontoa, luontosuhdetta ja ympäristökriisiä. Esitys ei tarjoa ratkaisuja, osoittele eikä saarnaa; se runoilee ajatuksensa fyysisellä teatterilla, tanssilla, videoilla, livemusiikilla ja voimakkailla kuvillaan.  Sen hahmot ovat yhdistelmä tuhoutuneen maailman viimeisiä ihmisiä ja eläin- ja ihmishahmoisia myyttisiä luonnonhenkiä.

Tanssin ja liikkeen lisäksi esiintyjät luovat äänimaisemia ja musiikkia. Tekstimateriaalia käytetään rajatusti ja se on pääosin fragmentaarista. Tekstiä voivat esittää tasa-arvoisina esiintyjinä niin ihmiset kuin puhesyntetisaattori. Metsäsonaatin maailmassa ajan ja olemisen tasot - jo tuhoutunut maailma, elävä maailma, elolliset olennot, kuolleet olennot ja koneet - voivat eksistoida samanaikaisesti ja tasa-arvoisina.

Esitys ottaa kantaa ympäristökriisiin ja maailman tilaan, mutta ei valmiiden vastauksien tai käsityksien kautta. Teos uskoo taiteen keinoihin. Se vieroittaa itsensä tästä maailmasta ja tarjoilee näkökulmia todellisuuteemme katsojan omien tulkintojen kautta. Teos rakentuu tyylillisesti vaihtelevaksi ja moninaiseksi. Se voi olla yhtä aikaa groteski ja kaunis. Esitys voi ravistella, naurattaa, rauhoittaa, järkyttää ja lohduttaa. Katsojakokemuksesta pidetään huolta huolehtimalla esityksen eri tasojen seurattavuudesta ja konkreettisuudesta.

Esityksen maailmaa synnytettiin alustavasti harjoitusjakson aikana syksyllä 2021 ja sen perusteella toteutettiin demoversio VR konepajalla Kuopiossa marraskuussa. Demoversio otti haltuunsa konepajan massiivisen tilan ja yhdisti teokseen Ulla-Mari Lindströmin installaation The End of Earthly Delights/ Maallisten ilojen loppu (2019). Lindströmin teoksen kodinkoneiden metsä ja täytetyt eläimet kohtasivat esiintyvän ryhmän hahmot. Lopputulos oli ikään kuin elävä installaatio, jossa katsojat saivat liikkua vapaasti.

Esiintyjät Lasse Forsgren, Johanna Jauhiainen, Riina Björkbacka ja Mika Juusela

Liput tulevat myyntiin myöhemmin

Arvostelut

0 / 5
Ei arvosteluita.