William Goldman

Piina

Perustuu Stephen Kingin romaaniin

Piina_promo.jpg

Esitykset Maria-näyttämöllä

Näytelmäksi kirjoittanut William Goldman
Perustuu Stephen Kingin romaaniin
Suomennos Timo Mikkola
Ohjaus ja lavastus Olli-Matti Oinonen
Pukusuunnittelu Jaana Kurttila
Valosuunnittelu Juho Itkonen
Äänisuunnittelu Timo Pönni
Näytelmän oikeuksia valvoo Suomessa Näytelmäkulma - Nordic Drama Corner

Piina kertoo maailmankuulusta kirjailijasta Paul Sheldonista, joka lumimyrskyn seurauksena ajaa autollaan kolarin. Hän herää valtaviin kipuihin jossain tuntemattomassa erämaakämpässä. Molemmat jalat ovat poikki ja kylkiluut murskana. Sängyn vieressä seisoo hämärän menneisyyden omaava entinen sairaanhoitaja Annie Wilkes. Älä pelkää, minä olen sinun ykkösfani, hän sanoo. Anniella on varastossaan runsain määrin vahvoja kipulääkkeitä, mutta myös kirves ja pajavasara. Annie ei ole ollut tyytyväinen Misery-sarjan viimeiseen teokseen, jossa kirjailija on antanut päähenkilönsä kuolla. Annie vaatii, että Paul kirjoittaa uuden kirjan hänen vaatimustensa mukaan: kirjoita tai kuolet!

Piina on psykologinen kauhujännäri, jossa jännitys ja intensiteetti rakentuvat kerros kerrokselta kohti räjähtävää loppua. Kyseessä on myös häiriintynyt rakkaustarina, josta voidaan hakea yhtymäkohtia tämän päivän alati kasvavaan fani-ihailijakulttuuriin, jossa arkipäivä ja fantasiat sekoittuvat psykoottisella tavalla.

Stephen King (s.1947) kirjoitti vuonna 1987 menestysteoksensa Piina (Misery), joka suomennettiin paria vuotta myöhemmin. Kirjan pohjalta tehtiin Rob Reinerin ohjaama ja William Goldmanin käsikirjoittama samanniminen elokuva vuonna 1990. Sen pääosissa nähtiin James Caan ja Kathy Bates. On sanottu, että Paul Sheldonin hahmo on Stephen Kingin alter ego. Kirjailija ei ole kiistänyt väitettä.

Elokuvakäsikirjoittaja ja kirjailija Simon Moore ohjasi kirjan pohjalta tehdyn näytelmäversion Lontoon West Endiin 1992 ja se nähtiin paria vuotta myöhemmin suomalaisena kantaesityksensä Mikkelin teatterissa Olli-Matti Oinosen ohjaamana. Pääosissa olivat tuolloin Katri-Maria Peltola ja Juha Pikkarainen.

Alkuperäisen elokuvakäsikirjoituksen tehnyt William Goldman (12.8.1931-16.11.2018) teki yhtenä viimeisimpänä työnään Piinasta uuden näytelmäsovituksen, joka nähtiin kantaesityksenä Broadwaylla vuonna 2015. Pääosissa olivat Bruce Willis ja Laurie Metcalf. Tämä Goldmannin taiten rakentama tiivistunnelmainen näytelmäsovitus nähdään nyt Kuopion kaupunginteatterissa suomalaisena kantaesityksenä syyskuussa 2019.

Rooleissa
Paul Sheldon Seppo Pääkkönen
Annie Wilkes Henna Haverinen
Poliisipäällikkö Ari-Kyösti Seppo

Ikäsuositus Aikuisille sekä nuorille 14-vuotiaasta ylöspäin.

Kesto 2 t 10 min

Kuva ja kuvankäsittely Antti Karppinen

Liput

27,50 € / peruslippu
25,50 € / eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet, lapset (alle 16-vuotiaat)
23,50 € / ryhmät (väh. 20 hlöä), pyörätuolit
18,50 € / opiskelijalippu

Hinnat sisältävät teatterin palvelumaksun 3,50 € / lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen. Naulakkomaksu sisältyy pääsylipun hintaan.

Osta liput >>

Arvostelut

5 / 5
Top spectacle

Tästä jos esitys paranee se on pilalla! Koko tiimin työ huippua. Seppo ja He..a ;) nii-in loistavaa yhteistyötä. Thx :)

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Huippu kokemus

Vielä kotonakin selkäpiitä karmi ja olo oli sanaton. Paras teatteriesitys, jossa olen käynyt. Valot ja äänet olivat hyvin tehty. Uskomatonta, kuinka vain kolmella näyttelijällä saadaan tehtyä koko esitys. Näyttelijöille huippupisteet, sopivat rooleihin hyvin. Eikä opiskelijalipun halvempi hintakaan haitannut. Menkää katsomaan!!

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Yllättävä

Olipa hyvä teatterisovitus Piinasta. Hienosti tehdyt ja yhdistetyt valo-ja äänitehosteet, ja tietenkin hyvät näyttelijät. Kannattaa käydä kokemassa, et pety!

  Nimimerkki   Paikkakunta Joensuu
Ajankohtaista
Traileri

Osta liput >>

MISERY
by William Goldman
Based on the novel by Stephen King


World Premiere produced at Bucks County Playhouse, New Hope, PA,
Jed Bernstein, Producing Director

Original Broadway Production Produced by Warner Bros. Theatre Ventures in association with Castle Rock Entertainment, Liz Glotzer, Mark Kaufman, Martin Shafer, Raymond Wu.