Ingmar Bergman

Syyssonaatti

Bergman_Syyssonaatti.jpg
Esitykset Maria-näyttämöllä

Suomennos Jukka-Pekka Pajunen
Ohjaus Olli-Matti Oinonen
Lavastus Sari Paljakka
Puvustus Marja Uusitalo
Maskeerauksen suunnittelu Kaija Ilomäki
Äänisuunnittelu Kati Koslonen
Valosuunnittelu Juho Itkonen
Oikeudet Josef Weinberger Limited


Laiminlyöty äidinrakkaus.


Charlotte on maailmankuulu pianisti, joka ymmärtää paremmin Chopinin ja Beethovenin pianokonserttoja kuin lapsiaan. Tytär Eva on paennut rakkaudetonta elämäänsä pappilaan, nainut miehen, jota ei ole koskaan rakastanut. Evan sisko Helena on vakavan sairauden murtamana pakotettu sänkyyn, Evan toimiessa omaishoitajana. Evan poika on kuollut tapaturmaisesti ja tuntuu siltä kuin koko elämä olisi pappilassa kuollut.

Eva ja Charlotte eivät ole olleet yhteydessä toisiinsa vuosiin. Ei ole ollut tarvetta, sillä Charlotten elämä on maailmalla, myrskyisten suosionosoitusten edessä. Sairaan tyttärenkin tapaaminen on konserttipianistille liikaa, koska mitään tunteita ei häntä kohtaan ole.

Eva päättää vihdoin kutsua Charlotten kylään ja suuri yllätys on kun tämä vastaa myönteisesti. Toki kutsussa ei mainita mitään Helenan läsnäolosta. Jälleennäkeminen on iloinen ja tuntuukin siltä, että äiti ja tytär viihtyvät toistensa seurassa. Yhtenä yönä naamiot kuitenkin putoavat ja aletaan puhua totuuden sanoilla, joiden taakse kätkeytyy jopa demonisia sävyjä. Totuus on ankara lyömäase, jolla ei tässä perheyhteisössä kuitenkaan rakenneta mitään. Minkälaista on elämä pölyn laskeuduttua? Sen saa katsoja päättää.

Ingmar Bergmanin Syyssonaatti on tiheätunnelmainen kamarinäytelmä, väkevä draama rakkauden janosta, ihmisen moraalista, inhimillisistä peruskysymyksistä. Lähtökohta on yksinkertainen: äidin ja tyttären suhde, patoutuneet tunteet. Mitä on äidinrakkaus ja minkälaista tuhoa sen puuttuminen tai laiminlyöminen aiheuttaa?

Presented by arrangement with Josef Weinberger Limited, London, on behalf of the Ingmar Bergman Foundation.

Rooleissa Annukka Blomberg, Sari Harju, Katri-Maria Peltola ja Ari-Kyösti Seppo.

Kesto 2 t 26 min, sisältäen 20 min väliajan

Valokuvat Sami Tirkkonen

Syyssonaatin trailerissa kuultavan musiikin soittaa Sami Väänänen.

www.ingmarbergman.se

Liput

29,50 € / peruslippu
26,50 € / eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet, lapset (alle 16-vuotiaat)
24,50 € / ryhmät (väh. 20 hlöä), pyörätuolit

Ennakkoesitys 7.9.
24,50 € / peruslippu
21,50 € / eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet, lapset (alle 16-vuotiaat)
19,50 € / ryhmät (väh. 20 hlöä), pyörätuolit

Hinnat sisältävät teatterin palvelumaksun 3,50 € / lippu. Palvelumaksu astuu voimaan 1.8. alkaen. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen. Naulakkomaksu sisältyy pääsylipun hintaan syyskaudesta 2018 lähtien.

Osta liput >>

Arvostelut

4.8 / 5
Puhutteleva tarina

Ajaton tarina ihmissuhteiden haasteista. Raastava kuvaus, että puhuminenkaan ei riitä, jos teksti ei ole vilpitöntä ja teot eivät vastaa puheita.

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Syyssonaatti

Hyvä roolitus ja ajaton teema.Tätä voi suositella!

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Vaikuttava esitys

Syyssonaatti oli mykistävän vaikuttava kokonaisuus. Erinomaiset näyttelijät ja ohjaus. Keskustelutilaisuus esityksen jälkeen avasi teemaa lisää. Kävi tunteisiin - sopivan ravistavasti.

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio
Upea!

Tavattoman intensiivinen tunelma.juoni kesti loppuun asti. Tässä riittää miettimistä...

  Nimimerkki   Paikkakunta Niinivesi
Kohtaamisia

Näytelmä oli tunteisiin uppoava. Äitinä oli helpoo nähdä henkilöhamojen välisten taakkojen siirtyminen sukupolvelta toiselle. Tämä esitys ei unohdu mielestä helposti. Hieno ohjaus ja toteutus. Suosittelen erityisesti tyttärille, äideille ja myös isät saavat tästä ajateltavaa.

  Nimimerkki   Paikkakunta Kuopio