Taidemaalari Juho Rissasen juhlavuoden ohjelma julkaistu

Kuopiossa huikea tarjonta kulttuuria Juho Rissasen juhlavuonna!

Vuonna 2023 taidemaalari Juho Rissasen syntymästä tulee 150 vuotta. Kuopion kaupunginteatteri, Kuopion taidemuseo ja Kuopion korttelimuseo ovat lähteneet innolla mukaan juhlavuoden ohjelmaan, joka julkistettiin Juho Rissasen syntymäpäivän aattona 8.3. Kuopion museolla järjestettävässä mediatilaisuudessa.


MAALARI – Juho Rissanen
Kuopion kaupunginteatteri, ensi-ilta 28.10.2023

Maalari – Juho Rissanen on kantaesitys taidemaalari Juho Rissasen elämän kiperistä kierteistä. Antti Heikkisen käsikirjoittamassa näytelmässä Nilsiään rakennetaan uutta kirkkoa, jonne Juho Rissaselta on tilattu alttaritaulu. Malleja ei niin vain löydy. Näytelmä ymmärtää taiteilijaa ja kyläläisten kirjavaa joukkoa. Se löytää kuin vaivihkaa taiteilijan syvimmätkin kipupisteet ja sisäisen myllerryksen. Näytelmä ei tyydy tyypittelemään, vaan piirtää hienoja henkilökuvia. Kirkas ajattelu ja sydämensivistys auttavat pärjäämään kirjaviisaille ja katsoja saa nauttia sanan säilästä. Näytelmän ohjauksesta vastaa Taava Hakala ja pääosaa esittää Ilkka Pentti. 

Lue lisää näytelmästä: MAALARI – Juho Rissanen


Juho Rissanen – Kuvauksen vilkkaus
Kuopion taidemuseo 29.9.2023-7.4.2024

Kuopiolaissyntyinen Rissanen eli värikkään elämän nousten köyhistä oloista kuvataiteen ammattilaiseksi. Hän oli maailmanmatkaaja, joka opiskeli ja asui suurimman osan elämästään ulkomailla kadottamatta kuitenkaan koskaan savolaisia juuriaan. Juho Rissasen teosten lisäksi Kuopion taidemuseon näyttelyssä on esillä Rissasen kirjeitä ja valokuvia, joiden kautta välittyy hänen valloittava persoonansa ja suhteensa muihin taiteilijoihin, tukijoihin ja läheisiin ihmisiin.  Näyttely on avoinna 29.9.2023-7.4.2024.


Juho Rissanen meillä ja maailmalla
Kuopion korttelimuseo 13.10.2023-14.4.2024

Juho Rissanen meillä ja maailmalla -näyttely käsittelee Juho Rissasen lapsuutta ja lapsuuden aikaista Kuopiota sekä hänelle merkityksellisiä paikkoja Kuopiossa. Maailmalla liikkuessaan Juho Rissanen keräsi eksoottisia esineitä, jotka hän lähetti talletettavaksi Kuopion museolle. Aasiasta ja Afrikasta peräisin oleva kokoelma sisältää lähes 150 objektia, joita on näyttelyssä esillä 1800-luvun lopun Kuopio-aiheisten valokuvien lisäksi. Näyttely avoinna 13.10.2023-14.4.2024.