Kevään ohjelmisto on julkistettu ja liput ovat myynnissä

Kuopion kaupunginteatterin ensi kevään esitykset ovat nyt myynnissä. Tulossa on todella monipuolinen kevät niin näytelmien kuin tanssinkin saralla. Teatterin ohjelmisto lisääntyy keväällä neljällä omalla ensi-illalla, ja alkava vuosi käynnistää myös teatterin ja Tanssiteatteri Minimin yhteistyön.

Kuopion kaupunginteatteri satsaa jälleen perheen pienimpiin, ja Minna-näyttämön kevät alkaa ihanalla, musiikillisella klassikkosadulla: Kolmella iloisella rosvolla. Tässä näytelmässä on jotain erityistä taikaa ja hyvää sydäntä. Se on ihastuttanut katsojia jo kuusi vuosikymmentä ja sen veikeä, hieman jännittäväkin tarina on hurmannut lasten lisäksi myös vanhemmat katsojat. Olli-Matti Oinosen ohjaaman näytelmän ensi-ilta on 9.2.

Minna-näyttämön toinen ensi-ilta, Bernarda Alban talo, tuo Kuopioon yleisön suosikiksi nousseen Fridan ohjaajan Anne Rautiaisen ja maailman kuulun flamencokoreografin Kaari Martinin. Federico García Lorcan tiheätunnelmaiseen ja intohimoiseen maailmaan sukeltava Bernarda Alban talo kertoo Espanjan maalaiskylien naisista. Se kertoo matriarkasta, joka leskeksi jäätyään sulkee viisi aikuista tytärtään taloonsa viettämään suruaikaa. Hän haluaa pitää heidät erossa maailman ja etenkin miesten houkutuksilta. Visuaalisen ja erittäin liikkeellisen näytelmän ensi-ilta on 10.4.

Maria-näyttämön vuosi käynnistyy puolestaan kahdella kuopiolaiskirjailijalla: Minna Canthilla ja Maria Jotunilla. Seija Pitkäsen ja Annukka Blombergin käsikirjoittama ja esittämä Minna & Maria on kahden naisen kapina paremman maailman puolesta. Kuuluisien kirjailijoiden ilakointia päästään seuraamaan 30.1. alkaen.

Huhtikuussa on sitten lottohuuman ja Mike Yaemanin palkitun Onnennumerot-komedia vuoro. Näytelmän ohjaa Jukka Keinonen, joka myös sovittaa tekstistä kuopiolaisversion. Voittokupongin etsiminen mummon valikoivien muistihäiriöiden kanssa alkaa Maria-näyttämöllä 2.4.

Viiden teatterin yhteistuotanto helmikuussa Marialle
Red Nose Companyn huippukoomikot Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama ovat kiertäneet Suomea jo viiden vuoden ajan ja hurmanneet yleisön klassikkotulkinnoillaan. Ensi keväänä kaksikko vie katsojat Espanjaan seuraamaan Don Quijoten ja hänen aseenkantajansa Sancho Panzan seikkailuja. Viiden teatterin, Teatteri Quo Vadiksen, Kuopion kaupunginteatterin, Lahden Kaupunginteatterin, Tampereen Työväen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin, yhteistuotantona syntyvän näytelmän Kuopion ensi-ilta on Maria-näyttämöllä 16.2. Don Quijotesta on Kuopiossa neljä esitystä.

VIP-paikkoja myynnissä Martti Suosalon vierailuun
Kevään ohjelmisto täydentyy vielä Kuopion Sirkuksen ja Martti Suosalon vierailuilla. Kuopion Sirkuksen tämänvuotinen esitys Pakkassirkus Virus vie katsojat 27 nuoren sirkusharrastajan kanssa kohti avaruuden äärettömyyksiä ja tuntemattomia planeettoja. Esitykset Maria-näyttämöllä 12.-27.1.

Tammikuulle (14. ja 15.1.) ajoittuu myös Martti Suosalon vierailu Minna-näyttämöllä. Suosalon mestarillinen monologiesitys Parasta elämässä on surullisen hauska ja toiveikas kertomus kroonisesti masentuneen äidin pojasta, joka piristääkseen äitiään listaa asioita, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista. Esitykseen on myynnissä tavallisten katsomopaikkojen lisäksi myös näyttämöllä sijaitsevia VIP-paikkoja. Näiltä paikoilta voi seurata Suosalon taiturillista esiintymistä lähietäisyydeltä.

Lippuja myynnissä myös syksyn Cabaret-musikaaliin
Kevään myötä myyntiin on noussut myös 14.9. ensi-iltansa saavan Cabaret-musikaalin syyskuun esitykset. Tämä häikäisevän säkenöivä musikaali kertoo 1930-luvun alun Berliinistä ja paheellisesta Kit Kat –klubista, jonka seinät tarjoavat turvapaikan kovia kokeneille. Tarinan keskiössä on amerikkalaisen kirjailijan ja englantilaisen yökerholaulajattaren tulinen rakkaustarina. Broadway-musikaalin ohjaa unkarilainen Péter Forgács, koreografiasta vastaa Gergely Csanád Kováts, joka on yksi Unkarin merkittävimmistä koreografeista.

Syksyn ohjelmistosta keväälle siirtyviä näytelmiä ovat: Äidinmaa-musikaali, Syyssonaatti, Puhtaana käteen ja Suurenmoista!

Uusi päänäyttämö Minimille - teatterin ja Minimin yhteistyö alkaa
Tanssiteatteri Minimin esitykset Kuopiossa nähdään ensi vuonna Kuopion kaupunginteatterin Maria-näyttämöllä. Minimin ja Kuopion kaupunginteatterin sopimus on Suomen teatterikentällä historiallinen, ja tarjoaa kuopiolaiselle tanssille ja sen katsojille parhaimmat mahdolliset puitteet. Uuden yhteistyön myötä saadaan aikaiseksi mielenkiintoisia eri taiteenaloja yhdistäviä poikkitaiteellisiateoksia.

Kevään pääteos Maria-näyttämöllä on musiikkiteatteriesitys POE! - Edgar Allan and the Psychobilly Ravens. Teos perustuu kaikkien kauhufriikkien esikuvan, runoilija Edgar Allan Poen teksteihin ja sisältää liikutuksen ja järkytyksen hetkiä - julmuutta ja lyyristä kauneutta monipuolisena kerronnallisena verkostona. Teoksen on ohjannut Samuli Reunanen ja se on tuotettu yhdessä Näyttämö 3T:n ja Riihimäen Teatterin kanssa. Kuopion ensi-ilta on 8.3.2019.

Toukokuussa Maria-näyttämöllä nähdään Minimin ensimmäinen kansainvälinen tanssiyhteistyö, Milla Koistisen hellyydestä ja väkivallasta kertova One Next To Me. Teoksessa esiintyy yhdeksän ammattitanssijaa ja 6-10 eri-ikäistä vapaaehtoista avustajaa Kuopiosta. Koko Perheen Kikatuslauantai järjestetään 8.6., jossa vierailee suomalainen nykysirkusryhmä Race Horse Company sooloteoksellaan Chevalier.

Minimin Kulttuurikeitot jatkuvat kaupunginteatterin yläaulassa. Kulttuurikeitoissa tarjoillaan keittolounas sekä tanssi- tai teatteriesitys. Ensimmäisessä keitossa 1.2. vierailee supersuosittu some-tähti Tyyne Kettunen aiheella “Elämän tarkoitus”. Toisessa keitossa 15.3. nähdään Routa Companyn tanssiteos Keväin ja kolmannessa 26.4. Minimin omaa tuotantoa oleva Illallinen yhdelle.