Kevät 2020 nyt myynnissä - Minna-näyttämön ohjelmistossa keväällä kaksi musikaalia

Kuopion kaupunginteatterin kevään 2020 esitykset ovat nyt myynnissä. Uudesta kaudesta on tulossa todella harvinainen ja mielenkiintoinen. Minna-näyttämön ohjelmistossa tulee keväällä olemaan peräti kaksi musikaalia, myös yhteistyö Tanssiteatteri Minimin kanssa jatkuu ensi vuonna.

Juice Leskisen musiikki soi Minna-näyttämöllä
Minna-näyttämön kevät alkaa Juice Leskisen musiikkiin perustuvalla, Timo Kanervan kirjoittamalla musikaalilla Kaksoiselämää. Esitys ei kerro Juicen elämäntarinaa. Se vie katsojat 1990-luvun alkuun, myllerryksen aikaan, jolloin niin Suomen markka kuin Neuvostoliittokin tekivät kuolemaa. Kaksoiselämää on huumorin sävyttämä tarina rakkaudesta ja elämän arvaamattomuudesta. Pääosassa vierailee Puntti Valtonen, joka tunnetaan myös legendaarisen Juice Leskinen Grand Slam -bändin laulaja-kitaristina. Musikaalin kirjoittaja, Timo Kanerva, teki myös vuosikymmenien varrella yhteistyötä Leskisen kanssa. Yhteistyönä syntyi lukuisia lehtiartikkeleita, kirjoja ja levyjä. Ensimmäinen helmikuuta kantaesitettävän musikaalin ohjaa Olli-Matti Oinonen.

Maria-näyttämön kevään ensimmäinen ensi-ilta on Sari Harjun tähdittämä, Aina Bergrothin kirjoittama ja Heidi Räsäsen ohjaama Tahto. Kestävyydestä, tahdonvoimasta ja poikkeuksellisesta lahjakkuudesta kertova näytelmä pureutuu hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen matkaan maailman huipulle. Näytelmän ensi-ilta on 3. helmikuuta.

Kevään kolmantena ensi-iltana nähdään Antti Lahden käsikirjoittama ja ohjaama Tanssikielto, Lahti vastaa myös esityksen koreografiasta. Teatterin, Tanssiteatteri Minimin ja Tanssiteatteri Tsuumin kanssa yhteistyönä syntyvän näytelmän ensi-ilta on Maria-näyttämöllä 1.4. Tanssikielto on esitys kieltämisen kulttuurista ja manifesti kansalaisten oikeudesta tanssia vapaasti missä haluavat, milloin haluavat ja miten haluavat. Tanssikielto on myös Tanssiteatteri Minimin kevään 2020 pääteos.

Yhteistuotantona syntyy myös vappuaattona ainoan esityksensä saava Vappu goes Euroviisut -konsertti. Kaupunginorkesterin ja teatterin yhteisillä esityksillä on pitkät perinteet, ja nyt he sukeltavat yhdessä pitkät perinteet omaavaan tapahtumaan eli Euroviisuihin. Musiikkikeskuksella pidettävässä konsertissa soivat monet Suomen viisukappaleet 1960-luvulta alkaen. Joistakin, kuten Sata salamaa, Katson sineen taivaan ja Tipitii, on tullut yleisön kestosuosikkeja. Euroviisujen kultaisina vuosina laulajien taustalla käytettiin isoa orkesteria – nyt alkuperäisversiot kuullaan Jukka Myllyksen johtaman Kuopion kaupunginorkesterin ja komppibändin säestyksellä. Solistiosuuksia tulkitsevat puolestaan kaupunginteatterin näyttelijät.

Kolme iloista rosvoa palaa ohjelmistoon
Teatteri satsaa alkavalla kaudella myös perheen pienimpiin. Viime keväänä supersuosion saavuttanut Kolme iloista rosvoa palaa ohjelmistoon 26.2. Tämä Olli-Matti Oinosen ohjaama näytelmä on ihastuttanut katsojia jo kuusi vuosikymmentä, ja sen veikeä, hieman jännittäväkin tarina on hurmannut lasten lisäksi myös vanhemmat katsojat.

Samana päivänä - 26.2. - ohjelmistoon palaa myös Annukka Blombergin ja Seija Pitkäsen käsikirjoittama, ohjaama ja esittämä Minna & Maria. Minna Canthin syntymästä tuli viime maaliskuussa kuluneeksi 175 vuotta ja Maria Jotunin syntymästä tulee kuluneeksi 140 vuotta ensi huhtikuussa. Tällä, viime keväänä ennätyksiä rikkoneella esityksellä teatteri kunnioittaa ja juhlistaa näitä molempia merkittäviä kuopiolaiskirjailijoita.

Uusien ensi-iltojen lisäksi ohjelmistossa on vielä Cabaret-musikaali, Piina ja Avioliittosimulaattori.

Lukuisten vierailujen kevät
Teatterin ohjelmisto täydentyy keväällä vielä lukuisilla vierailuilla. Vierailut alkavat perinteisesti tammikuussa Pakkassirkuksen esityksellä. Ensi vuonna nuoret sirkuslaiset sukeltavat TotTaRua-teoksellaan unien hämmästyttävään maailmaan. Siellä kellot tikittävät, eikä uni tule ja lelut heräävät henkiin ja kaapinkin sisältä kuuluu jotain. 10. tammikuuta kantaesityksensä saavan teoksen on ohjannut Emilia Tengvall-Matero.

Kevään muita vierailuja ovat Tampereen Työväen Teatterin esitys Vanhoja poikia (10.-12.2.). Tommi Auvisen ohjaaman näytelmän keskiössä ovat Saimaan saari, miehet, unelmat ja Junnu Vainion musiikki. Rooleissa nähdään Esko Roine, Taneli Mäkelä, Puntti Valtonen ja Tuomas Uusitalo.

Red Nose Companyn hykerryttävän hauska Babylon (20.-21.3) käsittelee puolestaan vallankäyttöä naisnäkökulmasta. Marielle Eklund-Vasaman ohjaama teos tutkii eri sukupuolten välisiä valtarakenteita, ja se antaa oman puheenvuoronsa käynnissä olevaan #metoo-vallankumoukseen.

Maaliskuussa (25.-26.3) Maria-näyttämöllä nähdään myös Suomen Kansallisteatterin Korjaamo. Tämä Mika Myllyahon käsikirjoittama ja ohjaama hilpeänhaikea näytelmä kertoo vanhan liiton miehistä muuttuvassa maailmassa. Sen pääosissa nähdään Kansallisteatterin valovoimainen näyttelijäkaksikko: Jukka-Pekka Palo ja Seppo Pääkkönen.

Kuun lopulla (30.-31.3.) katsojat pääsevät vielä nauttimaan KOM-teatterin vierailusta Minna-näyttämöllä. Heini Junkkaalan, Marja Packalénin ja Pirkko Saision käsikirjoittama Valehtelijan peruukki on dokumentaarinen teos Packalénin ja Saision elämästä. Se on esitys muistamisesta ja minuksi tulemisesta.

Huhtikuussa Kuopiossa nähdään pitkästä aikaa myös ruotsinkielistä teatteria. Riks teaternin vierailu (20.4.) Man får väl ställa upp on hullunkurinen maaseutufarssi. Se kertoo pienestä yhteisöstä, jonka arki häiriintyy Kansallisen Kotiseutuliiton saavuttua paikkakunnalle.

Huhtikuussa (23.4.) Minna-näyttämölle saapuu myös näyttelijä Ulla Tapaninen six pack –komiikallaan. Lava-ammuntaa VI on itsenäinen jatko-osa 1995 Ryhmäteatterissa ensi-iltansa saaneelle Lava-ammunnalle.

Kevään viimeisenä vierailuna (12.-13.5.) nähdään Sofi Oksasen romaaniin perustuva, Aino Kiven dramatisoima ja ohjaama Stalinin lehmät. Joensuun kaupunginteatterissa 2018 ensi-iltansa saanut esitys kuvaa kolmen naisen elämää eri sukupolvien ja yhteiskuntien kehyksissä – isoäidin, äidin ja tyttären näkökulmista. Stalinin lehmät on myös armoton tarina elämää hallitsevasta ja määrittävästä syömishäiriöstä, häpeän ja arvottomuuden tunteiden voimasta ja naiseuden mahdottomuudesta.

Juha palaa Minimin ohjelmistoon
Tanssiteatteri Minimi tuo puolestaan kaupunginteatteriin keväällä Juhan, kymmenen vuotta sitten ensi-iltansa saaneen klassikkonsa. Tämä Juhani Ahon romaaniin perustuva, Mikko Roihan dramatisoima ja ohjaama fyysisen teatterin mestariteos nähdään Maria-näyttämöllä viisi kertaa 11.2.-29.2.

Minimin kevään 2020 ohjelmisto sisältää myös viisi valtakunnallista tanssivierailua ja yhden klubi-illan. Klubi-ilta: Tete-a-Tete 8.2. on tapahtuma, jossa Sanna Kekäläinen ja Janne Saarakkala tutustuvat toisiinsa yleisön edessä käymällä luottamuksellisen ja intiimin keskustelun. 19.3. nähdään Marialla Milla Virtasen ja Jaakko Toivosen tanssiteatteriesitys Blackpool, joka vie yleisön matkalle kilpatanssin kovaan maailmaan ja paljastaa glamourin takaa löytyvän karun arjen. 7.6. koko perheelle suunnatussa Kikatussunnuntai-tapahtumassa vierailee Aurinkobaletin ja JoJo:n yhteistuotanto Todellinen prinssi, joka on tanssiteos leikki- ja ystävyystaidoista.

Minimin perinteiset Kulttuurikeitot jatkuvat myös keväällä teatterin yläaulassa. 14.2. Kulttuurikeitossa vierailee Kinetic Orchestra: I´ll Bite Back, 13.3. nähdään Kaari Martinin sooloteos Korppi ja Kello ja 24.4. on puolestaan vuorossa Tanssiryhmä Off/Balancen duetto Them Two.