Jonnakaisa Risto

Korhosen muotokuva

Päähahmo X ja käsinukke

Vierailuesitykset 21.-22.5.2024 klo 19.15 Maria-näyttämöllä.

Käsikirjoitus ja nukenrakennus Jonnakaisa Risto
Ohjaus, säveltäjä, sanoittaja ja nukettaja Miko Kivinen
Dramaturgia Ella Kähärä
Nuketuskoreografi Neville Tranter
Valo- ja videosuunnittelu, lavastus Titus Torniainen
Äänisuunnittelu Eero Nieminen
Pukusuunnittelu Mirkka Nyrhinen
Lavasterakennus ja somevideot Juuso Timonen
Tuottajat Elina Kukkonen ja Wilhelmina Sederholm

Groteski tuhokuvaelma ja hirmu hieno rakkaustarina. Uutta suomalaista nykynukketeatteria aikuisille!

David Bowieta etäisesti muistuttava nuori ja lupaava kuvataiteilija X makaa kerrostalokämpässään roskalavalta dyykatulla patjalla ja huutaa tyynyyn. Hänellä on valtavat paineet. Edellinen näyttely, universumin pahuuteen pureutuva 666, on ollut kansainvälinen läpimurto, ja nyt galleristi Gisella ja kuvataidekenttä odottavat jotain vastaavaa.

Tähän saakka X on imenyt taiteensa aiheet Alepan kassana työskentelevän muusansa uninäyistä, mutta nyt sekin lähde on ehtynyt. X:ää vaivaava onttouden ja merkityksettömyyden tunne onkin hänen uuden näyttelynsä NothingNothingNothing:in aihe. Harmi vain, että uusia töitä ei synny tyhjästä. Tilannetta horjuttaa entisestään Korhonen, X:n karjalainen isoisoäiti, joka saapuu rajan takaa Helsinkiin pelastamaan suvun nuorimmaisen eheyttävällä yhteistyöllä. Korhonen ei ole perillä nykytaiteen uusimmista virtauksista, vaan pyytää nuorta käsitetaiteilijaa maalaamaan hänestä klassisen muotokuvan. Muotokuvamaalaamisen kautta Korhosen menneisyys, kulttuurinen rikkaus ja jälkipolville periytyneet traumat paljastuvat kaikessa kirjavuudessaan.

Esitys on tragikomedia, tai komitragedia. Tragedia ainakin, sillä kaikki tuhoutuu. Ennen kaikkea esitys on leikin ylistys. Tapahtumapaikkoina toimivat muun muassa Alepa, Galleria Zoo, Taiteilija-ateljee, pilvenpiirtäjän kattohuoneisto, Laatokan Karjalan metsät ja Mariaanien hauta. Näyttämöllä nähdään musikaalista nykynukketeatteria ihmisen pahimmista peloista ja suurimmista unelmista.

Esiintyjä: Jonnakaisa Risto

Kesto: n. 2 h sisältäen väliajan.

Liput

33 € / peruslippu
31 € / eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet, lapset (0-16 v.)
29 € / ryhmät (väh. 20 hlö), pyörätuolit.
Avustajat ilmaiseksi, mutta heilläkin on oltava paikkalippu.

Hinnat sisältävät teatterin palvelumaksun 3,50 € / lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen. Narikka on maksuton.

 

Osta liput >>

Arvostelut

0 / 5
Ei arvosteluita.
Ajankohtaista

Osta liput >>

”Aikuisille suunnattu nukketeatteri­teos häikäisee taidokkuudellaan.”
- Helsingin Sanomat 20.10.2022

”Esityksessä tapahtuukin juuri se mikä hyvässä nukketeatterissa tapahtuu. Lavalla nähtävät monet erilaiset nuket heräävät henkiin ja tulevat lihaksi. Katsojana unohtaa, että niitä ohjailee näyttelijä. Nukkien avulla sanoitetaan jotain mitä ei ilman niitä pystyisi.”
- Demokraatti 27.10.2022, teatteriarvio, Eeli Vilhunen

52436676294_9d990a942f_c.jpg

52436675714_37235f60e5_c.jpg

52435897172_2d7f7dbd7a_c.jpg