Syksyn 2019 ohjelmisto on nyt myynnissä

Kuopion kaupunginteatterin syksyn 2019 ohjelmisto on nyt julkistettu ja se noussut myyntiin teatterin kaikissa myyntipisteissä.

Monipuolinen ja mielenkiintoinen kausi tuo tulleessaan maailmankuulun Broadway-musikaalin, kauhujännärin, hillittömän farssin, ruokateatterin ja monta huippuvierailua. Tarjolla on erilaisia ihmiskohtaloita, väkeviä tarinoita, inhimillisyyttä ja hyvää viihdettä kaikenikäisille.

Syyskausi käynnistyy 6.9. Maria-näyttämöltä Stephen Kingin Piinalla. Olli-Matti Oinosen ohjaama Piina kertoo kirjailija Paul Sheldonista, joka ajaa kolarin lumimyrskyssä ja herää hämärän menneisyyden omaavan, entisen sairaanhoitajan, Annie Wilkesin erämaakämpässä. Paul on pulassa, sillä Anniella on oma käsityksensä, miten kirjailijan olisi pitänyt kohdella kirjansa päähenkilöä.

Ohjaajan mukaan Piina on psykologinen kauhu-jännäri, jossa jännitys ja intensiteetti rakentuvat kerros kerrokselta kohti räjähtävää loppua. Kyseessä on myös häiriintynyt rakkaustarina, josta voidaan hakea yhtymäkohtia tämän päivän alati kasvavaan fani- ja ihailijakulttuuriin, missä arkipäivä ja fantasiat sekoittuvat psykoottisella tavalla.

Minna-näyttämön syksy käynnistyy puolestaan perinteiseen tapaan musikaalilla. Tällä kertaa vuorossa on häikäisevän säkenöivä, John Kanderi, Fred Ebbin ja Joe Masteroffin Cabaret. Musikaali vie katsojat kuumaan ja kosteaan, 1930-luvun alun Berliiniin ja syntiseen Kit Kat Klubiin. Klubin sykkivät seinät tarjoavat turvapaikan kovia kokeneille. Siellä on halpaa viinaa, kauniita naisia ja tupakansavua, mutta myös iloa, tanssia ja naurua. Siellä kaikki on mahdollista ja kaikki on kaupan. Mutta hauskanpidon aika on pian ohi, univormuiset hahmot marssivat yhä lähemmäs ja lähemmäs. Tämän klassikkojen klassikon ohjaa unkarilainen Péter Forgács, koreografiasta vastaa Gergely Csanád Kováts. Syyskuun 14. päivä ensi-iltansa saavassa musikaalissa vierailee myös katsojat Viulunsoittaja katolla -esityksessä hurmannut Kai Hyttinen.

Keskisyksyn ensi-iltoina nähdään kotimainen komedia Avioliittosimulaattori ja Tanssiteatteri Minimin ja Ruokateatterin kanssa yhteistyönä syntyvä POTASKA! Avioliittosimulaattorin ohjaa Minna-näyttämölle Kuopiossa useamman kerran vieraillut Tommi Auvinen. Hän on myös yksi näytelmän kirjoittajista yhdessä Veera Ahlgrénin ja Seija Holman kanssa. 9.11. ensi-iltansa saava näytelmä kertoo savolaistytöstä ja Länsi-Suomesta kotoisin olevasta pojasta ja heidän rakkaudestaan. Ja siitä, mitä tapahtuu, kun puhelias savolaistyttö saapuu koeajalle taloon, jossa huseeraa hiljaisten miesten sakki.

POTASKA! lusikoi puolestaan ruokamuistojen kaihoisan kirpakkaa makumaastoa teatterin ja tanssin rytkeellä. Sen perinnetieto on epäluotettavaa, koreografia mautonta, ja tunnelma katossa. POTASKA! on semi-slaavilainen ruokarapsodia balkanilaisin rytmein. Tämä ravintonostalginen eväsretki kuljettaa katsojan leipätaikinajuuren kyydissä eri aikakausien ruokapöytiin ja levottomiin keittiöihin. Esityksessä katsoja pääsee ruokailemaan näyttämölle esityksen keskelle tai kokemaan sen katsomosta käsin. POTASKA! saa ensi-iltansa 6.11. Maria-näyttämöllä, menut julkaistaan elokuussa 2019.

Kauden vierailuina nähdään marraskuussa Leena Tammisen kirjoittama, Seela Sellan ja Puntti Valtosen esittämä Yhtä matkaa (12-13.11.) sekä Martti Suosalon ja Mika Nuojuan jo ilmiöksi noussut, Marie Jonesin kirjoittama Kiviä taskussa (18.-19.11.). Eija Ahvo ja Susanna Haavisto juhlivat ystävyyttään Yhdessä 40 v -konsertilla marraskuussa (17.11.) ja lapsille suunnattu Tatu ja Patu, syömään! valtaa Maria-näyttämön lokakuussa (7.-9.10.).
Kevään ohjelmistosta syksylle jatkavat Federico García Lorcan kirjoittama ja Anne Rautiaisen ohjaama Bernarda Alban talo, Mike Yeamanin kirjoittama ja Jukka Keinosen ohjaama Onnennumerot ja viiden teatterin yhteistyönä syntynyt Red Nose Companyn Don Quijote.

Yhteistyö Minimin kanssa jatkuu ja teatteri toimii syksyllä tanssiteatterin näytösten esityspaikkana. Ruokateatteri POTANSKAN! lisäksi Minimin toinen syksyn pääteos on Homo Secundus - Sekundaihminen eli Marxin kosto. Esitys on Minimin, Teatteri Telakan ja Tanssiteatteri Tsuumin yhteistuotanto. Se on musiikkipitoinen, liikunnallinen näytelmä, joka sisältää humoristisia yhteiskunnallisia kannanottoja. Se sisältää myös vakavia syytöksiä vallitsevia oloja kohtaan, sekä siemeniä radikaaliin ajatteluun. Homo Secunduksen on käsikirjoittanut Miko Kivinen ja ohjannut teatteriohjaaja, kirjailija ja kuvataiteilija Teemu Mäki. Homo Secunduksen Kuopion ensi-ilta tapahtuu Maria-näyttämöllä 12.11.2019.

Syksyn ensimmäisessä Kulttuurikeittossa, tunnin mittaisessa lounastapahtumassa teatterin yläaulassa, nähdään 20.9. Tanssiteatteri MD:n ja Alpo Aaltokosken Sisaret. Koskettava teos kuvaa sisarten välistä yhteyttä, joka kestää vahvana läpi elämän, olivat he sitten lähekkäin tai etäällä toisistaan. Syksyn toisessa Kulttuurikeitossa 11.10. nähdään Aappolan pojat, joka on Mika Juuselan ja Antti Kemppaisen vuosien kokemuksella timantiksi hioutunut musiikillinen esitys. Kahden savolaismiehen yllätysvierailu paljastuu musiikkiterapeuttiseksi tuokioksi. Kolmannessa Kulttuurikeitossa 1.11. nähdään Minimin omaa tuotantoa oleva Kopteri, fyysinen nykytanssiesitys, jonka koreografina toimii Joona Halonen ja tanssijoina Riikka Puumalainen ja Mikko Makkonen. Tanssiteatteri Minimin liput nousevat myyntiin lähiaikoina.